Делтапланеризъм > Състезания, срещи и летене...

Мероприятие "Национален рекорд по делтапланеризъм 2012"

<< < (2/13) > >>

Vassy:
Днес прогнозите са за северозападен вятър. Отправяме се към поликраище и околностите. довечера повече инфо.

million_miracles:
Днес излетях от "Скалско", старт близо до Велико Търново. Денивелацията е 250 метра и веднага трябваше да хвана термика. Термично е и работи добре.  Резултата е подобрен рекорд за височина с делта (по спомени от вариото около 4200м.) и 98 км. прелет. Явно с това крилце няма да стане рекорден прелет. Крилото е много добро, но не и за прелет с голяма дистанция. Тъй като и двата дни летяхме заедно с парапланери, извода ми е, че лети малко по-зле от нов парапланер. Наистина 5-6 часов полет си е изпитание за тялото, а днес само 2-3 ми се видяха доста. Най-важното е, опита и като позитивното изживяване. Утре ще сваля траклоговете и ще споделя впечатления :)

million_miracles:
Шумен - яз. Йовковци
http://forum.skynomad.net/leonardo/flight/3989
Скалско - Радиево
http://forum.skynomad.net/leonardo/flight/3990

За височинния рекорд явно по барометър ми е давало по голяма височина, а по GPS e 3971 m. което пак е подобряване.

Основните изводи които мога да направя за момента са:
1. както и подозирах дълго време, сега си доказах, че старите крила (90-95 година) летят по-лошо от последен модел парапланер.  Просто най-накрая летяхме в едни и същи условия и като се погледнат траклоговете става пределно ясно, че скороста на модерен парапланер е по добра от стар делтапланер.

2. Полета с делтапланер е доста по уморителен от полет с парапланер. Изискава се малко тренинг за да се издържа 5-6 часа във въздуха. На следващия ден бях изморен и ми беше още по трудно... но и за това си има причини.. виж точка 3.

3. За дълги прелети екипировката трябва да е удобна, настроена перфектно, безкомпромисно. В случая имаше много компромиси с моята екипировка. Крилото го пренатоварвам 20 кг., но това е най малкия проблем. Сбруята ми е малка и ми натискаше рамената, окачването ми беше по ниско от нормалното, което доведе до управление с много сгънати лакти, което доведе до бърза умора и болка. Стъпенката за краката също ми беше малка - изтръпване на краката и болка. В общи линии не е хубаво обувките да те стягат ;)

4. Имаще доста силни турболенции, които се замислих дали крилото ще издържи, но издържа и мисля че може още доста да понесе, въпреки че  пренатоварено.

million_miracles:
Цитат на Краси относно рекорда за момента:

133.8 км има летяни от руски пилот в БГ, от български пилоти най-голямо разстояние има Антон Антонов, 152 км, но те са отиване и връщане, а не свободен прелет за дистанция. Между другото, сега си задавам и въпроса как се дефинира прелет Отиване и връщане ( Out-and-Return), в смисъл, трябва ли да излетиш от определена точка, да отидещ до друга точка, и после да се върнеш в началната точка. Ако е така, прелета на Антон е различен от тази дефиниция, защото той излита от Сопот, стига до Средногорие, връща се обратно през Сопот и продължава някъде до след Бузлуджа.* Каквото ще да е, това е най-доброто разстояние, летяно в Бг от Български делтапланерист. Крайно време е наистина този рекорд да бъде подобрен, като се има предвид какво правят хората в другите страни с нови крила. За съжаление делтапланеризма в БГ имаше една "дупка" от почти 20 години и сега има известно раздвижване. Пожелавам успех на т.нар. инициатива за подобряване на рекорда.

million_miracles:
Излитане от Шуменския източен старт
http://www.youtube.com/watch?v=gHHCMTrsSYo

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия