Делтапланеризъм > Безопасност и техника на полетите

Екранен ефект

(1/3) > >>

million_miracles:
Досега съм чул доста версии за този термин. Какво мислите? Има ли такова нещо и кои са движещите му сили? Разбира се най вече при делтапланера.

ivo@home:

--- Цитат на: million_miracles в Април 07, 2011, 18:08:28 pm ---Досега съм чул доста версии за този термин. Какво мислите? Има ли такова нещо и кои са движещите му сили? Разбира се най вече при делтапланера.

--- Край на цитат ---

Моля първо  за малко помощ ( уточнение) от англоговорящите - за ground effect ли става дума?

Marin:
 Точно за ground effect става дума :) Даже има такива апарати, които летят благодарение на този ефект. Наричат се екранолети.

krassihg:
Предполагам че става дума за същото. Има дума и на български: Приземен ефект. Екранен ефект сигурно е дошло при нас от руснаците...има и цял раздел летателни апарати които ползват ефекта като основен режим на летене. Както и да е. Основното което се случва е че крилото, докато лети в свободен въздух, в краищата му се образуват вихри ( поради разликата в наляганията отдолу и отгоре). Тези вихри са отговорни за т.нар индуктивно съпротивление. Когато крилото доиде близко до земята, размера на тези вихри се ограничава и това намалява общото съпротивление, оттам крилото лети по-дълго. Другото е че много често пилотите ускоряват за да минат през градиента, и веднаж слезли близо до земята, изравняват, но крилото все още има инерция от по-голямата скорост, което също се изразява в удължено планиране ( кинетична енергия). Понякога може да има и леко поддържане от нагрятия приземен слой, който се смущава от идващото крило и дава допълнителна поддръжка.Различните крила имат различно изразен приземен ефект. Виждал съм крила дето не искат да кацнат, виждал съм крила които падат като ютии.

krassihg:
Много ми харесва как птиците се възползват от вихрите на индуктивното съпротивление.Нали сте виждали патици как летят под строй по диагонал. Не знам защо хората използват думата патка за обида...примерно "патка глупава"...така като ги гледам хич не са глупави  ;D

А краищата на крилата на орлите...всяко перце е едно мини-крило, наклонено напред и надолу, и при изтичането на въздуха между тях създават допълнителна сила, насочена напред и нагоре.Просто са уникални...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия