Делтапланеризъм > Учебно - тренировъчен клас
Lifter - най-лекото крило
krassihg:
Vassy,
целта е крилото да носи тебе, а не ти него . Има си техника на вдигане на крилото и държане и т.н. Естествено ако се опитваш да го вдигнеш с ръце като вазичка, тежи...но ако го хванеш както си требе, не тежи...А без синини по раменете няма да минеш, то е ясно...докато му хванеш чалъма. Наистина, 1-2 килограма разлика не са критично важни, по-важно е крилото да е добро за управление и да е стабилно и безопасно. Но все пак носенето на крилото по баира е част от упражнението, поне в началото, няма как...освен ако си имаш шерпи. После като напредне човек, се измързеливя и започва да си търси лесни места за излитане, без носене. Стигаш с колата до старта, разпъваш и летиш...елемента носене е ниаколко метра до рампата.
А тези юнаци на филмчетата си играят на морски бриз 7-8 м/с, затова крилото е леко, защото то си иска да си лети, проблема е по-скоро как да го спреш от летене, когато искаш да кацнеш, иначе крилцето си е като безтегловно.
krassihg:
Между другото, аз винаги съм бил за идеята да се сложи някаква лепенка по рамката на крилото, с цел да се увеличи триенето при захващане с ръка. Алуминиевите тръби са полирани и се приплъзват както и да се опитваш да ги държиш. Ако се залепи една гумирана лепенка с висок коефициент на триене, живота става толкова по-лесен, а и контрола при стартиране е много по-добър. Мога да препоръчам едни тънки гумени лепенки, които се продават тука за залепяне на мобилни телефони, за да не се изпускат лесно ( типичен проблем за разни гладки телефончета като I-Phone например) . Та тези лепенки имат страхотно триене и задържането на рамката става с лекота. Другия по евтин трик е да се навие лепенка от типа на стария изолирбанд с едно въженце под нея, така че да се образуват малки ръбове или гънки под лепенката. Ефекта е същия, макар и не толкова елегантно решение. Понеже сте фотографи, ще ви дам пример с повърностите на камерите в зоната където се държат...нали знаете как има специални гумирани или с релеф повърхности, с цел да се улесни държането на камерата.Малки подробности, но важни...
Vassy:
:) да като стигна до там крилото да ме носи мен ще е чудесно :) аз все още съм много НЕнаясно с нещата, но пък голям ентусиаст :) ще видим какво ще излезе от цялата работа... иначе много мерси за обясненията :) дано някой ден да стигна и до лепенките, за които говориш...
thecreater:
Аз пък се питам леки крила, добре.. а има ли крила за леки хора...? Примерно около 40 кг. За деца? ;D
krassihg:
Има.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия