Делтапланеризъм > Учебно - тренировъчен клас
Lifter - най-лекото крило
megi:
Здравейте и от мен,най-накрая си изнамерих кирилицата и за това чак сега пиша,вапреки че имам регистрация от известно време,не исках да ви ,,терорезирам,,със шльокавица :).С Тони,при запознанството на Сливница,се разбрахме да проучим вапроса за детски делтапланери,тъй като малките им рамки са подходящи за ниски хора.Намерих информация за много производители,и модели,даже намерих 3 модела,които са за минимум 40кг,и с малка квадратура от11 до 13.5,гледах и снимки на крилата,но не мога да преценя големината на рамката.Във филмите за обучение на деца ясно се вижда малката квадратура,и малката рамка.Въпроса ми е има ли отношение-минимум килограми/големина на рамка,както има отношение килограми/квадратура(както подразбрах от поясненията на Krassihg за делтите подходящи за жени).
krassihg:
незнам дали има такова отношение ( размера на рамката). Знам долу горе как се правят по-големи и по-малки размери на един модел
планер ( не се намаляват просто мащабно). Обикновено се намалява чрез отнемане в зоната на центроплана, така че да се запази формата и в същото време числата на Рейнолдс за даденото крило. Рамката при това със сигурност става по-малка, но дали е в някаква пропорция, не мога да кажа.
Всички жени-пилоти се оплакват от липса на подходящи крила за тях...явно не са достатъчно много, за да се хване един призводител да прави нов модел само за тях. Интересно че някои производители правят малки модели за Япония например, защото там пилотите са типично по-дребнички. Лошото е че всички малки модели имат по-слабо аеродинамично качество от големите, това е практически неизбежно.
http://www.airborne.com.au/images/pdf/downtube_table.pdf
загледай тази таблица за дължини на рамките, забележи че размера за Стинг 140 и Стинг 118 е един и същ 1485 мм, което значи че не спазват някаква пропорция, преценили са че тази рамка е достатъчно малка и да спестят пари за правене на нов размер, ползват една и съща тръба. А може да са преценили че е добре по-лекия пилот да виси ниско, за да е по-ефективен в командите, незнам..дизайнерска им работа.
Пусни снимки на тези модели дето казваш че си намерила, да ги видим...
megi:
И трите модела имат по 3 варианта,аз гледах тези с най-малкката квадратура на крилата,и с килограми на пилота от 40 до 60,незнам дали кои са вариантите,но само тези намерих.
megi:
Благодаря за поясненията,определено е добавяне на още информация,която да ми бъде полезна,от разговора с Тони останах с впечатление че с моята височина, размера на рамката има значение.тепърва ще има да се изясняват подробности и други специфики за крило като за мен.За съжаление не можах да отворя сайта с графиката,за да я разгледам.
megi:
Ето и още едно ктило,но то е за 45-75кг,и не знам дали му се вписвам в тези параметри,ако е за чистото тегло на летеца,то аз нямам и 40.А след като качих другите снимки,видях че на единия модел,снимката е на тандемно крило ,така че тя въобще не върши работа.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия