Делтапланеризъм > Факти, събития, личности

Кой и защо?

<< < (2/4) > >>

million_miracles:
Да допълня, че делтапланера е затворена ферма. Разликата между делтапланера и парапланера е , че далтапланера се сгъва на земята, а парапланера и във въздуха и на земята ;D  Аиде помагайте всички да изградим достойна представа за делтата и парата ;) която ще сложим на официалната страница. Тия новобранци откак пролетяха, нямат време да пишат във форума от летене  :-\

krassihg:
Малко се отклонихме от темата май?  Първия въпрос беше кой е всъщност първия делтапланерист в БГ. По този въпрос може да се говори много, но все пак всеобщо утвърденото мнение е че Емил Кърлев е първия делтапланерист. Има негови сподвижници от онова време 1974-5 та, които са били с него в авио-моделистки клуб към двореца на пионерите тогава, които могат да разкажат повече. Андро Стаменов , Владо Попата, Ангел Анев,Малкия Геле, Любо... има доста от старите Змейове, те ще кажат. Към клуба се присъединява и  Кольо Арнаудов.
А защо делтата е пренебрегната? Аз мисля че всичко идва поради човешкия мързел и търсенето на леснината...Защо да влача 6 метров пакет, да се чудя къде да го съхранявам, как да го транспортирам и т.н. Защо да прекарвам 5-6 месеца в тичане по баира,за да се науча да поддържам някакав си ъгъл на атака,  като мога за два дена да се науча да отлепям с парапланера? Освен това парапланера лети сравнително бавно, и не създава стресово състояние поради висока скорост, с която да речем лети една делта.Аз лично, ако не беше потенциалната опасност от колапс на платното при парапланера, бих си летял с удоволствие с пара..кво и е ? Може да си центрираш малки термики на пета, седиш си удобно и си гледкаш без да те боли врата от гледане нагоре...А последните модели парапланери са доста стабилни откам колапси, трябва доста турбуленция за да ги намачка ...Техниката и дизаина на парата напредват много бързо, има нови идеи за укрепване на предните отвори на крилата, вкарват се разни втвърдяващи лати, правят се нови схеми с въженцата за намаляване на съпротивлението...
Въобще, съвременният парапланер е едно инженерно чудо.Компютрите помогнаха много за бързо и качествено проектиране и кроене на платната, които са доста по-сложни отколкото при делтата.
Аз лично не летя активно с пара..когато ми изпадне, подхвръквам и пак ми е удоволствие, макар че винаги си имам едно наум за колапсите. Сигурен съм че и Чичов ще потвърди това...важното е да си във въздуха ...
Колкото до разликата между двата летателни апарата..аз мисля че има два аспекта..единия е конструкцията, а другия е управлението.
Управлението при делтата е с преместване на теглото. При парата е преимуществено с промяна на профила на крилото чрез въженца към изходящия ръб, и комбинация от преместване на теглото, но това преместване е доста по-малко поради ограничения размер на сбруята.Въпреки това маисторите парапланеристи използват преместването на теглото доста активно. При някои делти има и аеродинамични плоскости,клапи, и промяна на профила подобно на парапланера ( да речем Seedwings  Sensor ). Така че има известно сближаване по отношение на начина на управление при двата типа летала. Дори има модели, като на RamAir например, делтата с която лети Чичов, при които се използва скоростния напор на въздуха за изпълване на пространството между горната и долната повърхност на крилото точно както го правят парапланерите.

chicho:
първия опит за летене с меко крило в българия е на известния наш майстор художник БОРИС ДЕНВ. учил е в Мюнхе. където вероятно е научил за ОТО ЛИЛИЕНТАЛ. имам и снимка. като ме научите да качвем снимки ще ви я покажа. сега нямам време.   а и още истории имам, особено сега вече, като забелязвам отсъствието на една миризлива диярия, явно създадена в кенеф, с единсвена възможност, да цапа около себеси.

skyordie:
Вечна тема HG vs PG!!!

Ако бараме одговор кое од тие две подобро или побезбедно никогаш нема да дојдеме до вистинскииот одговор. Све зависи од тоа КОЈ и КАКО го користи.
Делетата е стил на живот кој ретко некој може да го копира. Тоа е како многу добра девојка за која треба многу време, труд и пари да ја освоиш ама затоа после толку многу ти враќа што и остануваш верен за целиот живот.

I'm in love again with my new baby!!

chicho:
колко пари е този черен лебед бре Никола?? ще ми изтекат лигите!! няма да спя цял месец......................

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия