След като последната седмица няколко човека се занимавахме с превода на системата за обучение по делтапланеризъм на FAI, установихме, че има терминология, която ни убягва. Лично аз като един абсолютен новобранец в сферата на въздухоплаването се сблъсках с много термини, които дори не бях чувала или с такива, които съм чувала, но си нямам и хабер какво значат...Така стояха нещата и при раздела метеорология...Имена на облаци и ветрове, които звучат познато и изглеждат красиво на картинка...обаче познанието се изчерпва до тук! За това реших, че ще е добре да направим такава тема, където да описваме облаците, причините за тяхното образуване, какво би следвало да ни говорят и други такива интересни неща. Като начало ще дам имената на тези с които аз се сблъсках по време на превода с английското им наименование и превод на български, като моля Краси, Митко,Ники или всеки, който е по-на "Ти" с материята да ме поправят.
Благодаряние на прекрасното нещо наречено Google успях да намеря описания на някои видове облаци, но те също бяха на английски и това ,че успях до някъде да си обясня нещата за себе си, не значи , че ще успея да ги обясня смислено и вярно в тази тема.
За това смятам да напиша имената , превода( или това което значи според мен ) и да помоля всички вещи по въпроса да се включат с обяснения, пояснения, препоръки и всякакво друго инфо
Ето ги и първите :
1.
Lenticular clouds - лентикулариси или лещовидни облаци
2.
rotor clouds - облаци образувани от ротор.- на картинка изглеждат като редица от кумулуси, около върховете на планини
3.
Cumulus clouds - кумулуси
4.
Squall lines - буреносни облаци
5.
Cumulonimbus - любимото ЦБ
6.
Cap clouds - облаци, които се образуват над върховете на планини - и тези на картинка изглеждат много красиво
Със сигурност има още много други видове, за които не съм и чувала, но очаквам всеки знаещ да се включи с описания и мнения. За нас начинаещите това ще бъде от изключителна полза