Делтапланеризъм > Състезания, срещи и летене...

Коняво-о-о

<< < (11/20) > >>

krassihg:
Много готино филмче е станало..много ми хареса осветлението и различните погледи към планината. :)

Иначе за полета, кацането ме изправи малко на нокти...имам усещането че не планира добре захода...разкопчаването на сбруята се прави доста по-нависоко, аз бих казал слезеш ли под 100м разкопчавай, за да не го мислиш в последния момент ( както и стана). После,... още от високо си обмисли захода! Oглеждаш терена ( стълбове, жици, има ли вятър, откъде е и т.н. ) и си съставяш мислен план в главата. Веднъж като си направиш идеята за захода, придържаш се към нея с леки корекции ако е необходимо.
Отделно имам чувството че нещо не ти наред с окачването, и че крилото малко крени на една страна. Но забележи колко време тялото ти седи изкривено на една страна, по диагонал. И аз се хващам често в такава поза, просто не бива да забравяме че управлението става най ефективно с преместване на таза . В началото на полета имаше малко PIO ( Pilot Induced Oscillation ), ще трябва да му хванеш чалъма на крилото, за да избягваш това...може би по-фини команди ?

Ето един пример за добър заход в сравнително пресечен терен..ама човека е опитен и си знае и крилото, и терена. Това е майстора на Sensor крилата Боб Трампено...

http://www.youtube.com/watch?v=TEZ-yxT9Dng

krassihg:
http://www.hanggliding.org/viewtopic.php?t=23465&postdays=0&postorder=asc&start=0

тука има подобен случай с клатене и т.н..ако зачетеш коментарите, има добри съвети

million_miracles:
Вчера с Валето, Маги и Васи се разходихме до Коняво. Тръгнахме в 11 часа с две крила и още към Перник се усещаха напористи подухвания. Звънах два телефона да се ориентирам, дали да продължа към коняво или да се преориентирам към Расник. Продължих към Коняво. Спрахме да вземем малко вкуснотии за из път от Радомир и продължихме. 12 и половина бяхме на старта. Духаше 4-5 м/с челен вятър. Оставихме сбруите и се върнахме за крилата. На старта имаше и двама парапланеристи, които чакаха и един делтапланерист Данаил. Зарадвах се да го видя, тъй като не очаквах да се срещнем толкова скоро след последната ни среща на Иглика. Прати много поздрави на Боби. Разпъвахме крилата, а през това време усетих, че има пориви до към 8-9 м/с. Бяха много нарядко. Сложихме камерата на крилото на Васи. Приготви и излетя. Тръгна с лек крен, но придърпа и парира навреме. Тръгна право към мястото за кацане, като мина през две видимо силни и кратки качвания. Явно нямаше намерения да пробва склонче. Аз излетях и тръгнах на ляво по склона. Имаше подръжка и върнах да мина над старта и Валето, която направи снимки. Слаб склон придружен от време на време с остри тесни термики. Летях без уред, камера и колелца - пълна свобода. Имаше високи кумулуси, някои от които преливаха в лещи. Те засенчваха слънцето. В този момент ставаше тъмно, страшно и ламинарно. Щом огрееше планината и долината, за минути тръгваха термики. Почваше да раздрусва, а пейзажа се сменяше на слънчев и бодро приветлив. Леки мъгли допринасяха за дълбочината на пространството и създаваха мек градиент от цветове. Не беше студено и полетях около час. Насочих се към площадката за кацане. Васи сгъваше крилото, а Валя вече беше свалила колата. На 100м над кацалката все още се усещаше вятър. Дръпнах за скорост и приземих. Долу нямаше никакъв вятър. На връщане минахме през Радомир, където хапнахме. Абе позната история. Е това май беше последното ни летене за тази година...

krassihg:
А-а, не се знае дали ще е последното :-))))))))има още време до края на годината ;)

malena:
Така си е  ;D  Последно и събота и неделя пак на фърчане. В неделя беше страхотно! Пообрули ни вятъра- двете с Маги. Другите не се оплакват от такова време. Че и му се радват. Васи караше пак по правата и пак си се справи добре ;D  Митака пофърча около час склоново. Така се бях загледала по него, че забравих, че трябва да сваля колата. Наложи се да ми викне отгоре да тръгвам. Магито заспа в колата. Васи вече беше на кацалката. А там.... Тихо и топло. Толкова слънчева енергия събрах! Абе, беше супер! В Радомир на кръчма. И после вкъщи.
До нови срещи по баирите!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия