Делтапланеризъм > Мотоделтапланеризъм

Скок с парашут от мотоделтапланер

(1/1)

million_miracles:
Е такова нещо досега не ми се беше случвало. Пасажера да скочи от делтапланера по време на полет. Да си кажа честно, за разлика от Светльо, на мен ми беше доста притеснено. Докато катерехме нагоре с делтата, на мен ми минаваха всякакви сценарии през главата, които не желая да сподела  ;) Вече мръкваше и слънцето се беше скрило. Катерехме с 2.5 м/с когато вариото показа 1000 метра над терена. Изгасих двигателя и изчаках перката да спре да се върти. Светло каза "Айде митак" и скочи от седалката. За няколко секунди се превърна в малка точка и като че ли изчезна в безкрая. Снимах през цялото време до приземяването му. С изгасен двигател кацнах до мястото на лагера. Така завърши това приятно двудневно събиране и моето първо излитане с пасажер-парашутист и кацане без същия. Долу вече всички бяха събрали и с Васи отидохме да помогнем да приберем машината за през ноща :)

megi:
         Еееее браво бе, пак сте си заформили супер хвърчащ купон  ;D Щурави глави, но той света така прогресира-от щурите със щурите идеи  :D :D :D

Vassy:
Да чудесно събиране се получи :) цял ден вятъра беше прекалено силен за каквото и да било летене, но пък за сметка на това ни отпусна голямо количество слънце и зад камиона на Венко си беше рай :) лежиш си на тревата, пече те слънцето, четеш подарените от чичо Янчо прекрасни разкази на О.Хенри....чудно!
Към 5 часа след обяд обаче времето се смили над мераклиите да полетят, вятърът отслабна, облаците се бяха групирали в най-различни форми, а отразената залезна светлина на слънцето им придаваше неповторими цветове.
Светльо полетя с няколко пасажера и мотоделтата, а ние с Венко се отдадохме на разглеждане на археологически забележителности от въздуха. Античният град Никополис ад Иструм наистина си заслужава да бъде видян и от земята и от въздуха. На връщане срещнахме Малина с двуместния трайк и пасажер. Поснимах доволно. Какво се е получило от снимките ще видим, но беше толкова красиво, с толкова много цветове, че дори да съм ги запечатала само в съзнанието си пак си е файда :) Голямо БЛАГОДАРЯ, Венко!
На залез Митака и Светльо потеглиха на горе с мотоделтата. След повече от 15 мин изкачване, слънцето вече се беше скрило зад хоризонта. От триъгълната точка над главите ни се отдели една бързо падаща запетайка и след няколко секунди се чу звук подобен на гръмотевица, идващ очевидно от отварянето на парашута на запетайката. За секунди запетайката с отворен парашут еволюира визуално до кацащия Светльо, който не стига, че кацаше почти по тъмно ами и уцели целта.

След като кацна Митака изглеждаше като да е получил солидна доза адреналин, доста по-голяма от тази на самия Светльо :)
По тъмно прибрахме машината и хайде през Кауфланд на път за хижа Божур :)
А как се спи на чист въздух...

million_miracles:
Това са времето и скоростите на свободно падане.При нашите спасителни парашути скороста на пропадане е около 5 м/с в ламинарно време. Ако има термика или низходящ тази скорост се променя. Поиграх си да направя следните изчисления за свободно падане и набиране на скорост от земното притегляне. За да симулираме приземяване с спасителен парашут от 5 м/с то трябва да скочим от височина 1,25 метра, а падането ни ще продължи половин секунда.
Скороста се намира като умножим времето по земното ускорение или V=gt, където g е приблизително 9.8, а времето е в секунди.
Височината (изминатия път) се намира, като повдигнем времето t на квадрат, умножим го по g и го разделим на две. Ето и малко стойности.

0.2s-- 0.196m-- 1.96m/s
0.3s-- 0.441m-- 2.94m/s
0.4s-- 0.784m-- 3.92m/s
0.5s-- 1.225m-- 4.90m/s
0.6s-- 1.764m-- 5.88m/s
0.7s-- 2.401m-- 6.86m/s
0.8s-- 3.126m-- 7.84m/s

million_miracles:
http://www.youtube.com/watch?v=kO7OjB-wFqc

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия