Хеи, Стани...този въпрос за посоката на въртене го дъвкахме на времето в скaйномадския форум, не ми се дъвче отново :-) По принцип си има правила за влизане в термиката когато в нея вече лети един или повече пилоти...трябва да се влиза в същата посока. Това е логично, макар че понякога дори да влезеш в същата посока, може да създадеш проблем, ако летиш с различен радиус на окръжността, а то понякога е неизбежно, ако искаш да напипаш най-добрата сърцевина на термиката.
На времето на Сопот , на едно състезание , Слави сливенски ( бог да го прости) ми изкара акъла с едно влизане в термиката, в която аз въртях. Това беше някъде над Кърнаре, нагоре в планината де, има едни скали там, и аз си бях набарал една тройка, и си въртя културно, и го виждам Слави че лети в друга зона на 4-500 метра от мене, но неговата термика го вдига по-бавно, и той естествено като видя че при мене се набира по-бързо, веднага тръгна кам мене, влезе насреща , няма посоки, няма дявол...и тъй като бяхме на една височина, аз за да избегна сблъсък, дръпнах рязко рамката на Стрийка, и минах на сантиметри под него...и го чувам как вика : " Бягай, Красио, бягай...( с неговия характерен сливенски акцент )..аз избягах, кво да го правя, като го виждам колко е луд, не ми се щеше да въртя в една термика с него...после след полети му викам, А ве, Славе, да ти го начукам, защо не зави надясно ве? А той вика...Ама ти не знайш ли че аз не мога да завивам надясно...само наляво мога...!!!
А той можеше естествено да завива накъдето си иска, ама се правеше на луд.
Даже имаше един друг номер..лети до тебе и гледа нарочно на другата страна, за да разбереш че няма да отстъпи позицията си...
Голям чешит беше Слави..
А по повод това крилце Змей, дето си го видял, това не е Змей-10, ами е Змей-ТR ( Top Race)..това беше по-последен модел на Змей-11...има такива няколко из България, радвам се да видя че още летят тези крила. А за да не стават повече грешки за Змей-10, качих няколко снимки от моя Змей-10, който си пренесох тука и му направих скелета отново, за да не влача 4 метра пакет по самолети. Това сега се скатава на 160 см, ако щеш вярвай. Верно че отнема време за сглобяване, но то се прави само веднъж, след пътуване, и после си е нормален пакет като всички останали.