Делтапланеризъм > Безопасност и техника на полетите
Посока на въртене на термика
Stani:
Благодаря за отговорите.Предполагах, че въртенето е препоръчително да е на дясно не бях сигурен.Разбирам, че не всичко е в идеални условия и системата е доста сложна и навързана.
krassihg:
има и нещо друго, което май доста хора не осъзнават. Ефекта на
Кориолис работи с максимален ефект върху обекти които се преместват хоризонтално по земната повърхност.
Една термика обаче, ако няма значителен вятър, се движи главно вертикално, т.е, ефекта на Кориолис почти нищо не действа.
Според мене по-важно е да се мисли как вятъра въздейства на термиката , как е наклонена и как да се задържим в нея при тези променящи се условия.
Представи си че си хванал една термика на 300м над земята и въртиш успешно и се издигаш.
Да допуснем че вятъра си променя посоката във височина, примерно от 300 до 700 е запад, от 700 до 1200 се променя на северозапад и примерно от 1500 до 1800 става север.
Ако въртиш термиката с мисловния си модел за западен вятър, някъде нагоре над 1200, ако не се усетиш че вятъра е друг, може успешно да изтървеш термиката.
Т.е. винаги трябва да си нащрек как се мести центъра на термиката и винаги да се опитваш да си в него.
Stani:
Добре, Краси като говорим за височина над 1000 метра, когато отнасянето ни от вятъра е затруднено да се определи по земни ориентири.В тези случаи на уредите ли се основаваме или има и друг усет на който да се доверим.А и когато въртиш термика нещата се усложняват на втора степен.Питам преди да съм го изпитал на свой гръб но като имам някаква идея все пак в такъв момент маоже да сработи компа :).Иначе вчера при полета ми от Комините беше инверсия.Но след като се разотидоха облаците и ние можахме да излетим докато долетим до ливадата се бяха формирали вече слаби балончета, едно от които аз завъртях на 360 градуса, но така се случи, че ме подпря от ляво и аз контрирах в тази посока.Чак когато завъртях сработи връзката с мозъка, че би трябвало да въртя на обратно.Но то и това си беше подарък за деня.Инак ако бях завъртял и тръгнал да го търся шанса балончето да го хвана беше много малък вече а и идеше време за захода за кацане.Така, че всичко се пасва според суровата реалност.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия