Форум за ДЕЛТАПЛАНЕРИЗЪМ на DELTACLUB.BG

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесиятаНовини: А знаете ли, че жените делтапланеристки в България вече са две? :)

Автор Тема: Еко неща и екология за един по добър - живот  (Прочетена 2897 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен million_miracles

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1213
Винаги съм се интересувал от природата, както и летенето е част от природата. Взаимно-свързани неща, обмяна на енергия. С хиляди тонове мощ ние издигаме дребните си телца в небесата, благодарение на делтапланерите и СЛЪНЦЕТО. Имено тук видях връзката и със следващото клипче, което пак взима малка частица от това, което слънцето ни дава. Малка фотосоларна инсталация, представена от двигателя на идеята Венелин Стайков.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=2xYlO-m6efs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2xYlO-m6efs</a>
Всеки полет е важен!

Неактивен Stani

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 361
 • Летенето е уникално, защото всеки път е различно!
Re: Еко неща и екология за един по добър - живот
« Отговор #1 -: Март 27, 2013, 20:32:38 pm »
 Възобновяемите енергийни източници - вятър, вода, слънце, геотермалната, от вълите(приливите и отливите също), сигурно има и още, са нещото което могат да дадат независимост в енергийно отношение на хората.Въпросът е, че все още процесът е бавен, но вижда се все повече стават хората като Венко, за което го поздравявам сърдечно.Мечтая и аз да се включа в тази цифра с дом от естествени материали и енерго обезпечен от собствен енергоизточник.Също бих използвал и слънцето за изпомпване и подгряване на вода за бита.Човек използвайки и еко миещи препарати(дървена пепел, сода, веро от лимонени кори http://blog.ekomama.net/2012/04/25/domashno-vero/ , ябълков оцет и др.), също така може да използва т.н. сива вода(от домакинството) за поливане на градината.
 Екологията е в същност наука за взаимодействието на живите организми по между си и с жизнената среда, което я прави необятна.В последните години акцента пада повече върху промишленото и битово замърсяване, но аз смятам, че ни липсват знания как да живеем по другия начин, а именно в симбиоза с другите земляни и със самата Земя.А това е до някъде причината да се кара по старо му а не че хората не искат промяна, но знанията се трупат бавно наново.Казвам наново, защото са положени доста усилия да се заличат знания и умения трупани с поколения.И те така...
 Сега ако заговориш, че отиваш да свършиш дадена работа в градината, понеже е подходящата фаза на Луната може да те сметнат за хайларипи а хората навремето са съобразявали с фазите на най-близкия ни спътник и то в почти всички сфери от живота.За боядисване в намаляваща луна(хваща здраво боята), за подрязване в намаляваща също, за засаждане на доматите в нарастаща, за пластене на сеното в намаляваща иначе се впалва и мухлясва.И те такааа...
Повече въздух в гърдите и крилата!

Неактивен Kiril

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 42
Re: Еко неща и екология за един по добър - живот
« Отговор #2 -: Март 28, 2013, 08:34:03 am »
Според мен,и особено в нашата мила Родина трябва да се наблегне на преработването на отпадъци.
Освен че се премахва замърсяването,отпадъците са мощен източник на суровини.
Всеки знае,че отпадъците които изхвърляме,не са някакъв суров природен продукт,а вече придобит и обработен такъв,което показва голямата концентрация на качествени полезни материали.
От тор,през строителни материали,хартия-до газ и друга енергия,и всичко това от купчините боклуци край всеки град.
Бат Бойко затова натискаше за завода за отпадъци. ::)

Неактивен million_miracles

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1213
Re: Еко неща и екология за един по добър - живот
« Отговор #3 -: Март 28, 2013, 14:20:35 pm »
В момента ни предстои изграждане на еко тоалетна на Коняво близо до старта. Причината е състезанието, но после ще остане да се ползва там. Тоалетната ще е от така наречените сухи тоалетни, които са с разделно събиране на отпадъчните от човека материали. Намерих доста информация по темата и предстои последно доуточняване и започване на процеса на работа. Всеки е добре дошъл за помощ с идеи и здрава работна ръка и умения. Аз и при 10 м/с забивам пирона без да го изкривя :)) ама тогава става за реене.
Всеки полет е важен!